Nowe badania pokazują, że BMI nie jest najlepszym wskaźnikiem stanu zdrowia.
Przeciętnie, BMI służy do określenia, czy dana osoba jest zdrowa czy niezdrowa
Dlatego też często stosuje się zakresy BMI, aby określić, ile dana osoba powinna schudnąć. Ktoś, kto mieści się w normalnym zakresie BMI jest uważany za osobę o optymalnej wadze, podczas gdy ktoś z BMI poniżej 18,5 znajduje się poniżej tego zakresu i może być zaklasyfikowany jako osoba z niedowagą. Osoba z BMI powyżej 30 mieści się powyżej tego zakresu i może być uznana za otyłą (Rosenbaum 24). BMI uwzględnia wprawdzie wzrost, ale tylko wagę, co może prowadzić do błędnej oceny ogólnego stanu zdrowia danej osoby (Whitney 16). BMI nie rozróżnia pomiędzy wagą należną lub tłuszczem, a wagą uzyskaną z mięśni lub tkanki chudej (Whitney 19). Wiele osób w normalnym zakresie BMI może być uważanych za zdrowych, ponieważ codziennie ćwiczą i stosują odpowiednią dietę; jednakże BMI może być mylące, ponieważ ktoś z wysokim BMI i niskim procentem tkanki tłuszczowej może być zdrowszy niż ktoś, kto ma niższe BMI, ale ma nadwagę. Skład ciała powinien być brany pod uwagę, aby uzyskać dokładny obraz zdrowia.
BMI służy do określenia, czy dana osoba jest narażona na problemy zdrowotne wynikające z niedowagi lub nadwagi
Środowisko medyczne sugeruje, że dorośli z wartościami BMI poniżej 18,5 są narażeni na problemy zdrowotne związane z niedowagą (Rosenbaum 28). Wartości BMI powyżej 25 wskazują, że dana osoba jest narażona na problemy zdrowotne z powodu nadwagi (Rosenbaum 28). BMI może być mylące, ponieważ ktoś z niską zawartością tłuszczu w organizmie może mieć BMI poniżej normalnego zakresu i nadal być uważany za zdrowego, podczas gdy ktoś, kto może nie mieć niedowagi według standardów BMI, może być w rzeczywistości niezdrowy. BMI uwzględnia również tylko wagę, mimo że Body Mass Index nie rozróżnia tkanki beztłuszczowej od tkanki tłuszczowej. Ktoś, kto nadmiernie ćwiczy, może mieć wysokie BMI, ale bardzo mało tkanki tłuszczowej, przez co na papierze wydaje się zdrowy, ale w rzeczywistości może być bardzo niezdrowy.
BMI jest stosowany na całym świecie jako wskaźnik ogólnego stanu zdrowia
Odkąd BMI został opracowany przez belgijskiego statystyka Adolphe’a Quetelet’a podczasXIX wieku, BMI był używany do pomiaru średniej wagi ludności w danym obszarze i służył jako wskaźnik ogólnego stanu zdrowia (Rosenbaum 27). BMI został opracowany zanim medycy zrozumieli znaczenie procentowej zawartości tłuszczu w organizmie. BMI jest do dzisiaj szeroko stosowany i służy jako szybki i łatwy sposób dla lekarzy i pracowników służby zdrowia do oceny osób z nadwagą i niedowagą. Jednak BMI nie uwzględnia procentowej zawartości tłuszczu w organizmie, co może być mylące, jeżeli ktoś, kto codziennie ćwiczy, ma BMI sugerujące, że jest zdrowy, ponieważ BMI mierzy tylko wagę.